söndag 31 mars 2013

Påsken inställd pga sjukdom

Eller. Påsken pågår nog som vanligt. Det är vårt påskfirande som fått ställas in. I alla fall mitt och Lillebrors. Vi är hemma och myser istället för att flänga runt hos släkten. Pappan och Storayster fick åka själva. Lika gott. Inte ofta jag och Lillebror får tre dagar tillsammans. Bara vi. Jag tror vi njuter lika mycket båda två. Än så länge. Det märks att Lillebror inte är bortskämd med egentid och total uppmärksamhet. Han riktigt suger åt sig. I hela sitt liv har han surfat i Storasysters kölvatten. Hängt med. Ofta på syrrans premisser. Gillat läget. Ett småsyskons lott. Därför kan man se att han njuter extra mycket nu.

Han har halsfluss. Dessa förbannade Streptokocker. Har haft hög feber och ruskigt ont i halsen. Särskilt om nätterna. Nu börjar det ge med sig och idag har han varit riktigt pigg, även om febern hänger kvar. I morgon förväntar jag mig en något mer rastlös Kråkunge än idag. Det är bra det. För vi skulle behöva göra en utflykt till affären. Kylskåpet är inte direkt laddat för en påskhelg hemma. Det är tomt. Vi skulle ju äta hos släkten. Det närmaste påskmat jag kommit är genom barnens godisfyllda påskägg, frukostägget och kvällens pannkaksfrossa. Jag är ändå inget bra på att fira påsk, så det gör inte så mycket. Vi har nog ändå dragit vinstlotten. Jag och Lillebror.

onsdag 27 mars 2013

Tre dagar

Tre dagar. Så lång tid tog det. Innan MammaMu var sitt gamla vanliga sura, irriterade och stressíga jag. Tre dagar. Det var också tiden det tog innan Storasyster orsakade härdsmälta. Innan hon skrek och grät så det skallrade i förnsterrutorna. Tills hon kräktes. Över en så stor sak som tandborstning. Tre dagar.

Lägg där till en dag med ryggvärk och pillerknarkande så har ni dagsformen.

Jo, men visst. Ett stort fett välkommen hem till verkligheten!

Det var skönt så länge det varade.

söndag 24 mars 2013

Jetlag och bakfylla

Vi är hemma. Tråkigt. Vi har haft en superfin vecka i Österrike. Ingen av oss ville åka hem. Eller jo. Lillebror möjligtvis. Han längtade hem till sina bilar. Men "på fredag" åker han enligt egen utsago gärna skidor igen. Tråkigt bara att han får vänta längre än så. Troligtvis till nästa år.

Jag har sagt det förr och jag säger det om och om igen. Jag har världens finaste Kråkungar. I går tillbringades större delen av dygnet, nämligen tjugoen timmar, på vägen. I bilen. Totalt har vi åkt över 310 mil den här veckan. Inte en enda gång har någon av Kråkungarna bråkat, gnällt eller tjatat. Jag skojar inte. De har haft humöret på topp hela tiden. Tålmodiga. Glada. Inte ett enda "är vi framme snart". Jag är sååå imponerad. De klarade den här bilturen bättre än MammaMu.

Själv har jag tillbringat dagen som i koma. Jag känner mig jetlaggad och bakfull. Tankarna måste bearbetas seriellt för att hjärnan inte ska överhettas. Igår streckkörde vi hem från Österrike. Tjugoen timmar på vägen. Klockan fem i morse kom vi hem. Då hade jag inte sovit någonting på över ett dygn. Dessutom fick vi motorstopp precis när vi kört ner från rampen på tysklandsfärjan i Rödby. Det är inget drömscenario att få motostopp klockan tolv på natten i ett ödsligt färjeläge på danska landsbygden. Dessutom med två trötta Kråkungar i lasten. Ingen dröm alls. Men vi fick igång bilen och körde hem med felindikerande motorlampa. Det gick vägen. Men den incidenten tog hårt på kraftreserven kan jag lova. Nästa gång tar vi nog flyget.

Men nu är vi hemma. Välbehållna. Armar och ben är hela och bilen står i garaget. Den får vi (läs: maken) ta itu med i morgon. Nu är det "bara" uppackning och tvätten som ska tas omhand. I morgon väntar vardagen och jobbet. Och de närmaste veckorna ska stora beslut tas. Det är dags nu. Nu är det dags att sätta fart. På riktigt. Vågar inte ens tänka på det. Det har varit så skönt med semester. Jag har verkligen lyckats koppla bort alla tankar och jag har bara fokuserat på ha semster och att njuta av mitt älskade Österrike. Semester var precis vad jag behövde just nu.

Nu skulle jag förstås bara behöva en veckas semester till för att vila upp mig efter den här bilresan.

fredag 22 mars 2013

Sista skiddagen...

Idag har bergen återigen visat sig från sin bästa sida. Vit snö mot en klarblå himmel. Det kan inte bli mycket bättre än så. Jag försöker ta in allt det vackra. Bevara bilderna i minnet. Det är så fantastiskt fint.
I morgon väntar Autobahn. Inte riktigt lika vackert.

onsdag 20 mars 2013

Skidåkande Kråkungar

Eftersom den här bloggen tillfälligt verkar ha blivit en bildblogg då bjuder jag på den här. Bloggens första (och enda?) bild på Kråkungarna. Så håll till godo. De har onekligen samma stil...

tisdag 19 mars 2013

Schifoan!


Det går bra det här. Eventuellt skulle det kunna gå liiite bättre. Men bara om Lillebror kan acceptera att skidor blir snöiga i snön. Speciellt om det kommit en decimeter nysnö. Då blir skidor snöiga. Men det gillar inte Lillebror. Han vill ha rena och fina skidor. Faktiskt. Lösningen?! Jo, han svänger tre svängar och sätter sig sedan ner och putsar rent skidorna. Sen kör han tre svängar igen. Och sätter sig ner. Putsar. Om och om igen. Första tio gångerna kunde vi nästan tycka att det var lite charmigt. Nu driver det oss till vansinne. På riktigt. Vet inte riktigt hur vi ska få honom att komma över detta. Vi får hoppas på att sömn hjälper. Alplivet är ett hårt liv för en treåring. Nu ligger han bredvid mig och sover middag. Vi tog en tidig eftermiddag idag, jag och Lillebror. Storasyster och pappan njuter av en egen eftermiddag på berget. I strålande sol. Och utan att behöva vänta på en Lillebror som vägrar acceptera snöiga skidor. Att få Storasyster att erkänna att hon är trött är en omöjlighet. Så hon får väl hålla på tills hon stupar. Eller åtminstone tills hon sover längre än till klockan sex om mornarna. Det hade jag uppskattat.

Men det går bra det här. Bra väder. God mat. God öl. Fina vyer och fantastiska Kråkungar. Riktiga superhjältar. En toppensemester helt enkelt.

måndag 18 mars 2013

Käsknöpfle!!

Eller egentligen Tiroler Kasspazl'n och inte riktigt lika gott som Vorarlberger Käsknöpfle. Men nästan. Det är sån't här jag kan längta ihjäl mig efter där hemma.

Njuter...

En kall Zipfer smakar extra gott i solen!

torsdag 14 mars 2013

Jahopp, men jovisst...

Ikväll gick Storasyter och lade sig med halsont. Tjoho. Bara det att hon somnade snabbt och utan trams kvällen innan en stor händelse tyder på att allt inte står rätt till. Inte alls faktiskt.

Fan, fan, fan. Inte nu. Hon har inte varit sjuk på hela våren. Inte nu. Snälla, snälla, snälla.

Äntligen semester!

Det var några tunga timmar på jobbet idag. Tiden gick så långsamt. Men nu. Nu är det ÄNTLIGEN semester. Som vi har väntat. MammaMu har varit lite hispig sista veckan. Lätt att bli det när man möts av "MAGSJUKA" med stora bokstäver innanför dörren på dagis. Väldigt lätt faktiskt. Det sista jag vill är att ha magsjuka barn på en bilresa genom Europa. Än är inte faran över. Långt ifrån. Den som (över)lever  får se. MammaMu har varit så hispig över (och övertygad om) att Kråkungarna (eller hon själv) ska bli sjuka att hon till och med varit på vårdcentralen med en (tydligen) frisk Lillebror. Den som följt den här bloggen ett tag vet att MammaMu inte är den som går till vårdcentralen i första taget och absolut inte i onödan. Förrän nu då. Jo, hon har som sagt varit lite nojjig den senaste veckan.

Äntligen semester. I morgon kör vi. Ska bara packa ordning "lite" saker först...!

måndag 11 mars 2013

Dagens tips!

Om du tänker tvätta två luddiga plagg tillsammans i tvättmaskinen, så är det en klar fördel om de luddiga plaggen har någorlunda samma nyans. Annars kan det bli lite luddigt.

Bara så att ni vet!

söndag 10 mars 2013

Helgens fynd i tvättmaskinen

I helgen har tvättmaskinen gått varm. Precis som alla andra helger. Och precis som alla andra helger hittar jag mindre önskade saker i trumman när jag plockar ur tvätten. Till helgens fynd hör bland annat en en tiokrona, en näve småsten, en pärla och en söndersmulad papperslapp (som först misstogs för frigolit).

Men det här är ju tydligen smågrejer, jämfört med vad Ylva kör i sin tvättmaskin...!

fredag 8 mars 2013

Vi har präglat dem väl, våra Kråkungar!

Kvällens fredagsmys var helt på initiativ av Kråkungarna. Planerat sedan flera dagar tillbaka. Popcorn, salta pinnar, päronjuice och naturligtvis höjdpunkten. Kvällens film.

"Sällskapsresan 2 - Snowroller"

En perfekt uppvärmning nu när nedräkningen äntligen kan börja!

måndag 4 mars 2013

Österrike i mitt hjärta!

Nu är det nära. Inte ens två veckor kvar. Som vi har väntat. I snart sju år faktiskt. Det är sju år sedan vi var där sist, maken och jag. Precis innan jag blev gravid med den första Kråkungen.

Österrike är speciellt för oss. För mig och maken. Av flera olika skäl.

För ganska precis tjugo år sedan åkte jag och några tjejkompisar på en skidresa till just Österrike. En bussresa. Första gången i Alperna och den roligaste resan i mitt liv. Jag har nog aldrig skrattat så mycket som jag gjorde den veckan. Kvällen då vi kom ner fyllde jag sjutton år. Det var också den kvällen som vi träffades för första gången. Jag och maken. Min första riktiga kärlek. Ni kan kanske förstå att det här är en resa vi minns och att vi har skapat speciella band till landet där vi träffades.

För er som undrar så höll inte förhållandet så länge den gången för tjugo år sedan. Men vi förblev vänner och sju år senare blev vi tillsammans igen. På riktigt. Nu har vi varit tillsammans i över tretton år. Men det är egentligen en helt annan historia.

Det var nog där och då. För tjugo år sedan som jag utvecklade någon sorts besatthet av det underbara landet och språket med de förtrollande dialekterna. Vem kan inte bli besatt av ett land med hisnande vita alptoppar. En syn som kan få vem som helst att tappa andan. Kanske beror min besatthet på det lilla pensionat som vi bodde på. Det hade ladugården i bottenvåningen och gästrummen på övervåningen. Hela pensionatet luktade ko och när vi glömt nyckeln en kväll smög vi fnittrandes in via lagårn. Helt underbart. Kanske beror den på de kilometerlånga pisterna med mysiga små Hütter som genom en uställd solstol bjuder in till en välbehövlig paus för trötta ben. Kanske beror det på den kalla, läskande Zipfern eller den värmande Glühweinen. Två drycker som alltid smakar bäst i Alperna. Kanske beror den på något annat. Eller alltihop.

Efter gymnasiet åkte de flesta av mina vänner som au-pair till USA. Själv åkte jag till Österrike. Till Vorarlberg. I ett år bodde jag i en familj och tog hand om deras fina barn. På helgerna åkte jag skidor. Varje morgon när tittade jag ut genom mitt sovrumsfönster kunde jag på håll se de snötäckta bergen. Långt in på våren. En fantastisk utsikt att vakna till. Jag lärde känna ett land och ett språk och kärleken växte.

Maken och jag har återvänt till Österrike flera gånger. Innan Kråkungarna kom till världen åkte vi ner på skidsemester varje år. Alltid till Österrike. Nu har vi inte varit där på sju år. Som vi längtar. Vi längtar efter att få inviga Kråkungarna i vår kärlek till landet. Vi vill visa dem ett alplandskap som flödar i sol. Spännande gondoler och backar som aldrig tar slut. Vi vill dansa pjäxdans till Österrikisk schlager och visa dem hur riktig kälkåkning går till. En spännande rodeltur ner för berget en mörk kväll. Vi vill inviga dem i Knödelns, Späzlens och Käsekuchens värld. Och vi hoppas. Vi hoppas att de ska gilla det. Lika mycket som vi.

söndag 3 mars 2013

Vasalopp, femmil och solsken

MammaMu har haft det lite körigt idag. Solstolen lockade. Placerad i ett lähörn på altanen. Samtidigt var jag ju tvungen att följa Vasaloppet på TV. Sedan kom femmilen. Den blev ju oerhört spännande. Jag sprang fram och tillbaka mellan TV:n och solstolen. Ingen ro att sitta ner på något av ställena.

Men om MammaMu nu inte haft större bekymmer än så idag så får vi ju ändå säga att det varit en bra dag. Jo, det har det faktiskt varit. Lillebror har haft dagiskompis på besök. Vi har både fikat och ätit lunch i uterummet. Kråkungarna har tagit fram cyklarna och var ute och lekt hela förmiddagen. En lugn och skön söndag med lite vårvibbar.

Grubblandet har tagit tillfällig paus och återupptas i morgon.